Buradasınız: Giriş Hakkımızda Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

‘Edinburgh Dükü Uluslararası Gençlik Ödülü’ Nedir?

130’dan fazla ülkede uygulanan; ülkemizde, TİKAV’ın (Türkiye İnsan Kaynakları Eğitim ve Sağlık Vakfı)    ‘The Duke of Edinburgh’s International Award-Türkiye’ Ulusal Otoritesi olduğu Ödül Programı, 14 - 24 yaşları arasındaki tüm gençlerin katılımına açık, dünyanın önde gelen gençlik başarı ödülüdür.

Ödül Programı’na Katılım Şartları Nelerdir?

14 – 24 yaş arasındaki gençler, kendileri ile eşleşen Ödül Lideri’yle ile görüşüp Program’la ilgili detaylı bilgiye sahip olduktan sonra, senelik olarak belirlenmiş ‘Katılım Bağışı’ tutarını ödeyerek Ödül Programı’na başlayabilirler.

Ödül Kategorileri Nelerdir?

Katılımcının hedefleyebileceği üç ödül kategorisi bulunmaktadır:

Bronz Ödül: 14 ve 24 yaş arası gençlerin[T1] katılabileceği ödül kategorisidir. Programın süresi en az 6 aydır.

Gümüş Ödül: 15 ve 24 yaş arası gençlerin katılabileceği ödül kategorisidir. Programın süresi en az 12 aydır.

Altın Ödül: 16 ve 24 yaş arası gençlerin katılabileceği ödül kategorisidir. Programın süresi en az 18 aydır.

Kategoriler Altında Yapılan Faaliyetler Nelerdir?

Ödül Programı; Toplum Hizmeti, Beceri Geliştirme, Fiziksel Gelişim, Macera ve Keşif ile yalnızca Altın kategoride yer alan Toplumsal Uyum Projesi bölümlerinden oluşmaktadır.

Macera ve Keşif Yolculuğu’na  Nasıl Katılabilirim?

Macera ve Keşif Yolculuğu, Edinburgh Dükü Uluslararası Gençlik Ödülü Programının kamp içeren bölümüdür. Bu sebeple yalnızca programı uygulayan katılımcılar katılabilmektedir.

Faaliyetler Nasıl Takip Ediliyor?

Katılımcı her bölümde yaptığı aktivite için ‘Faaliyet Takip Çizelgesi’ doldurup formları Ödül Lideri aracılığıyla Ulusal Ofise ulaştırır. Ulusal Ofis, katılımcı çizelgelerini veri tabanına kaydetmektedir. Ayrıca çok yakında online olarak kullanılacak başka bir sisteme de geçilecektir.

Ödül Almaya Nasıl Hak Kazanılır?

Bronz, Gümüş veya Altın kategorilerinden birini yapan katılımcı, kategori altındaki faaliyetleri belirtilen sürelerde yapması halinde; o kategoride Ödül almaya hak kazanır. Sonrasında Ödül almaya hak kazanan katılımcıların sertifika ile rozeti tören sırasında kendisine takdim edilir.

Programın Beceri Geliştirme, Fiziksel Gelişim ve Toplum Hizmeti bölümlerini tamamladım. Macera ve Keşif Yolculuğu bölümünü yapmasam Ödül almaya hak kazanır mıyım?

Ödül Programında her kategori altında 4 bölüm bulunmaktadır(Altın kategoride ek olarak 5. bir bölüm daha bulunmaktadır.). Ödülü almaya hak kazanmak için tüm bölümlerin belirtilen sürelerde tamamlanması gereklidir.

Ödül Programı Sonunda Alınan Sertifika Nerede Kullanılabilir?

Edinburgh Dükü Uluslararası Gençlik Ödülü  130’dan fazla ülkede uygulanan bir Ödül Programı’dır. Tüm gereklilikleri yerine getirdikten sonra alınan Ödül sertifikası uluslararası alanda geçerlidir ve iş/üniversite/burs başvurularında kullanılabilir.

Ödül’e katılmak istiyorum; ancak okulumda ‘Ödül Programı’ uygulanmıyor. Bu durumda Ödül’e nasıl katılabilirim?

Bu durumda Bağımsız Katılımcı olabilirsiniz. bagimsiz@intaward.org.tr  adresine kurumunuzda Ödül’ün uygulanmadığını belirten ve ön başvuru için gereken bilgileri (ad, soyad, doğum tarihi, okuduğunuz okulun adı, yaşadığınız şehir, telefon ve e-posta adresi) içeren bir e-posta gönderdiğinizde Ulusal Ofis tarafından değerlendirilir ve bağımsız bir Ödül Liderine yönlendirilirsiniz. Bağımsız Ödül Lideri aracılığıyla da Ödül’e başlayabilirsiniz.

Bronz, Gümüş ve Altın Kategorilerinin birbirine üstünlüğü var mıdır?

Her kategori temelde aynıdır ve bir kategori diğerine göre daha üstün değildir. Sadece kategorilere başlama yaşı ve uygulama süreleri farklıdır.

Ödül Programı’na Türkiye’de başlayan ve eğitimi için yurtdışına giden kişi Ödül Programına gittiği ülkede devam edebilir mi?

Ödül Programı 130’dan fazla ülkede aynı prosedür ve şartlarda uygulanan global bir programdır. Bu sebeple gidilen ülkede program uygulanıyorsa aynı şartlarda yaptığı kategori altındaki faaliyetlere devam edilebilir.

Ödül Programı’nı kurumumuzda başlatmak için neler yapmamız gerekiyor?

Ödül Programı’nı kurumunuzda başlatmak için, Ulusal Otorite ile kurumunuz arasında bir Alt-Lisans Sözleşmesi imzalanması gereklidir; sözleşme imzalandıktan sonra ‘Ödül Birimi’ statüsüne ulaşırsınız. Ulusal Ofis tarafından verilecek eğitimleri aldıktan sonra da programı okulunuzda başlatabilirsiniz. Süreci başlatmak içininfo@intaward.org.tr  adresine e-posta göndererek Ulusal Ofis ile irtibata geçebilirsiniz.

Ödül Programı’nı kurumumuzda yürütmek için hangi eğitimlere katılmamız gerekiyor?

Her kurumda en az 2 Ödül Lideri ( bu durumda Ödül Liderlerinden biri Ödül Koordinatörü olmalıdır )ve 1 Supervisor (Gözetmen) olması gerekmektedir. Ödül Lideri ve Supervisor (Gözetmen) olabilmek için Ulusal Ofis tarafından organize edilen eğitimlere katılmanız gereklidir.

‘Ödül Lideri’ kimdir, nasıl ‘Ödül Lideri’ olabilirim?

Ödül Lideri; Ödül Programı süresince katılımcılara ‘mentor’luk yapan gönüllü yetişkindir. Ödül Lideri olabilmeniz için, kurumunuzun Ulusal Ofis ile Alt Lisans Sözleşmesi imzalamış olması ve gerekli eğitimlere katılmış olmanız gereklidir.

‘Bağımsız’ ‘Ödül Lideri’ kimdir, nasıl bağımsız ‘Ödül Lideri’ olabilirim?

Bağımsız Ödül Lideri;  Ödül Programı’nı bir kuruma bağlı olmadan uygulayacak gönüllü yetişkindir. Bağımsız Ödül Lideri olmak için; info@intaward.org.tr  adresine ‘Bağımsız Ödül Lideri’ olmak istediğinizi belirten ön başvurunuzu (ad, soyad, doğum tarihi, çalışılan kurum, şehir, telefon ve e-posta adresi) e-posta ile gönderebilirsiniz.  Ön başvuru, Ulusal Ofis tarafından değerlendirilir;  kontenjan olması durumunda kişi ‘Ödül Lideri Eğitimi’ne dahil edilir.

‘Supervisor’(Gözetmen) kimdir, nasıl ‘Supervisor’ (Gözetmen) olabilirim?

‘Supervisor’ (Gözetmen); Macera ve Keşif Bölümü için Ödül Katılımcısı’nı hazırlayan; deneme ve asıl yolculukları sırasında Ödül Katılımcıları’ndan oluşan grupların güvenliğinden sorumlu olan kişidir. Supervisor (Gözetmen) olabilmek için bulunduğunuz kurumun Ulusal Ofis ile Alt Lisans Sözleşmesi imzalamış olması ve Ulusal Ofis tarafından düzenlenen Supervisor (Gözetmen) Eğitimi’ne katılmış olmanız gereklidir.

Danışman kimdir?

Danışman; Ödül Lideri ya da katılımcı tarafından belirlenen, Ödül Katılımcısının Ödül Programındaki Bölümlerinde seçmiş olduğu faaliyetlerini denetleyen, Faaliyet Takip çizelgeleri uygulama süresince ve program bitirdikten sonra Record Book’unu imzalayan gönüllü yetişkin kişidir.

Doğrudan Altın Kategorisi’ne başlayabilir miyim?

Altın kategoriye başlamak için 16 – 24 yaş arasında olmak gerekir. Eğer 16 yaş üzerindeyseniz doğrudan Altın kategorisine başlayabilirsiniz.

Ödül Programı kategorilerinde tamamlanması gereken süreler nedir; süre indirimi var mıdır, ne demektir?

Ödül Programı’nda her kategori için belirli bir süreyi tamamlamanız gerekir. Buna göre;

Bronz kategori - en 6 ay (26 haftalık)
Gümüş kategori - en az 12 ay (52 haftalık)
Altın kategori - en az 18 ay (78 haftalık) katılım gerektirir.

Bir kategori tamamlandıktan sonra, bir sonraki  kategoriden devam edilirse, süre indirimi yapılmaktadır.

Buna göre;

Bronz kategorisini tamamladıktan sonra Gümüş kategorisine geçerseniz, Gümüş kategorisindeki her bir faaliyeti sadece 6 ay (26 hafta) yapmanız yeterlidir.

Gümüş kategorisini tamamladıktan sonra Altın kategorisine geçerseniz, Altın kategorisindeki her bir faaliyeti sadece 12 ay (52 hafta) yapmanız yeterlidir.

Önemli not: Bronz kategorisi tamamlanıp Gümüş kategorisi atlanarak, doğrudan Altın kategorisine geçişte süre indirimi yapılmamaktadır.

‘Ödül Lideri’ veya ‘Ödül Danışmanı’ aile bireyi olabilir mi?

Aile bireylerinden herhangi birinin Ödül Lideri veya Ödül Danışmanı olması uygun görülmemektedir. Bu durum, katılımcının sosyalleşmesine ve öz disiplininin gelişmesine yeteri kadar destek sağlamamaktadır.

Ödül için alınan “Katılımcı Bağışı” Program’a başladıktan sonra ödense olur mu ?

‘Katılımcı Bağışı’nın, Ödül Programı’na başlamadan önce yatırılması gerekmektedir.

The Duke of Edinburgh’s International Award-Türkiye ile kurumsal olarak bir işbirliği yapabilir miyiz?

Çeşitli kurumlarla (sivil toplum kuruluşları veya özel firmalarla) kurumsal olarak stratejik işbirliği sözleşmesi imzalanmaktadır. Bu kapsamda, belirlenen amaçlar doğrultusunda ortak platformlarda çalışmalar yapılmaktadır. Konuyla ilgili taleplerinizi info@intaward.org.tr   adresine e-posta olarak  gönderebilirsiniz.

MveK Yolculuğu sırasında kamp alanında diğer ekiplerin yanına gidip orada onlarla zaman geçirebilir miyiz?

Kamp süresince grupların takım ruhunu kavrayabilmeleri ve grup içi iletişimlerini güçlendirebilmeleri amacıyla kendi ekibi ile vakit geçirmeleri beklenmektedir.
 
MveK Yolculuğu sırasında ihtiyaçlarımız giderebileceğimiz bir tesis var mıdır ?

İhtiyaçlarınızı giderebilmeniz için bir tesis yoktur. Bu sebeple, katılımcılar ihtiyaçlarını doğada gidermek zorundadırlar.
 
MveK Yolculuğu’nda ulaşım aracının içinden veya öğretmenlerimizden daha sonra eşya temin edebilir miyiz?

Katılımcıların kamp boyunca kullanmaları gereken tüm eşyalar yanlarında olmalıdır. Daha sonradan araçlarından veya onlara eşlik eden Ödül Liderleri veya Supervisorlar’ından eşya temin edemezler.  Kullanacakları eşyaları planları dahilinde yanlarına almaları beklenir.
 
MveK Bölümü’nde Asıl Yolculuğa gelindiğinde kalınacak yeri ve ulaşım aracını MveK ekibi mi ayarlıyor ?

Hayır, kalınacak yer ve ulaşım araçlarını ayarlamak Ödül Birimi’nin ya da katılımcıların sorumluluğundadır.
 
MveK Yolculuğu esnasında sakatlanan ve asıl yolculuğa devam edemeyen katılımcı kampı ve Ödül’ü tamamlamış sayılır mı?

Macera ve Keşif Yolculuğu bölümünde de,  diğer bölümlerde olduğu gibi, Bronz, Gümüş ve Altın Ödülleri için belirlenmiş sürelerin tam ve eksiksiz olarak tamamlanması gerekmektedir. Yolculuk tamamlanmadan sakatlanan veya devam edemeyecek durumda olan katılımcılar kategorilerini tamamlamak ve Ödül’e hak kazanmak için tekrar kampa katılmak durumundadır.

Daha fazla sorunuz varsa, lütfen bizimle iletişime geçin: info@intaward.org.tr