Buradasınız: Giriş Prens Edward, Darüşşafaka’da – Hürriyet

Prens Edward, Darüşşafaka’da – Hürriyet

15.10.2015 Edinburgh Dükü Uluslararası Gençlik Ödülü Programı kapsamında onur konuğu olarak Türkiye’yi ziyaret eden Birleşik Krallık Wessex Kontu Prens Edward, ödül programı ile ilgili farkındalık yaratmak amacıyla İstanbul Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nı ziyaret etti. Prens okulu gezdi, ödül liderleri, öğrenciler ve katılımcılarla bir araya geldi.

Prens Edward, burada Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş, Darüşşafaka Lisesi ve Kampüs Koordinatörü Nevzat Kulaberoğlu, Darüşşafaka Eğitim Kurumları Müdürü Ayşe Görey ve Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fırat Tekin, Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ve TİKAV ve Akfen Holding Yönetim Kurulu Üyesi Pelin Akın, ödül liderleri ve öğrenciler tarafından karşılandı.

İngilizce dersine katıldı

Darüşşafaka Eğitim Merkezi’nde bir sınıfın İngilizce dersine konuk olan Prens Edward, burada öğrencilerin kendisi için hazırladığı posterleri inceledi, Wessex armasını renklendiren çocuklarla sohbet etti.

Edinburgh Dükü Uluslararası Ödül Programı mezunları ve ödül liderleriyle tanışan Prens, üniversite çağındaki bu gençlerin programla yollarının nasıl kesiştiğini, günlük hayatlarında neler yaptıklarını sordu.

"Hayalden Gerçeğe Fatin Gökmen Planetaryumu"na ziyaretin ardından Darüşşafaka Tekno Girişimcilik Gençlik Merkezi’nde katılımcılarla bir araya gelen Prens, burada kısa bir konuşma yaptı, eğitimcilere gençleri cesaretlendirmeleri konusunda çağrıda bulundu ve şöyle dedi:
"Darüşşafaka Okulları’nı ziyaret etmek ve çalışmalara tanık olmak büyük bir mutluluk. Umarım sizler de bu okul gibi kurumlarınızda beraber çalıştığınız gençler için heyecanlı, onların karakterleri, bireysel yetenekleri ve en önemlisi kendilerine olan inançlarını, karşılaşacakları zorluklara hazırlanacak güvenini sağlamak için katkıda bulunmaya heveslisinizdir. Program kapılar açıyor, ve hayat fırsatlarla dolu. Önemli olan o kapıdan adım atabilecek kendine güvene sahip olmak. Bu yüzden, gençlere yaşamın zorluk ve fırsatlarını değerlendirme yolunda destek verdiğiniz için teşekkür ederim."



 
"Eğitimciler gençleri yan etkinliklere de yönlendirmeli"

Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş, "Edinburgh Dükü Uluslararası Gençlik Ödülü Programı dünya çapında uygulanan bir program ve Darüşşafaka yaklaşık 10 senedir içinde. Özellikle lise başlangıcındaki çocukların temelde üç beceri kazanmalarıyla gelişen bir program; doğada yaşama gücünü edinme, spor veya sanatlı bir gelişim kaydetme, nihai olarak üçüncüsü bir sosyal sorumluluk projesi geliştirme" diye açıkladı.

Şu ana kadar Darüşşafaka’dan 200’den fazla öğrencinin ödüllü sonuç aldığını ve 200 öğrencinin programa katılmayı beklediğini anlatan Çamaş şöyle devam etti:
"Çocuklarımızın sadece ödül almaları değil, bu programı geçmeleri de bizim için önemli. Bu konunun liderliğini yapan Prens Edward Türkiye’de iki okulu ziyaret edecek, biri de biziz ve bu gurur verici."

Katılımın Darşşafaka’dan da yüksek olduğunu, öğrencilerin dörtte birinin katılımcı olduğunu belirten Çamaş, eğitimcilere okul müfredatının yanında gençleri yan etkinliklere yönlendirmeleri mesajını verdi:
"Bugünün normal eğitim müfredatının yanında gençlerimizin geleceğe hazırlanması için yapılan yan etkinlikler çok önemli. Araştırmaya , sorgulamaya, bilime inanmaları ve bu şekilde geleceğe hazırlanmaları mühim. Eğitimcilerin müfredatın yanında bu konulara önem vermelerini çok arzularım."

 
"Program, sürdürülebilir becerileri hayata katmayı amaçlıyor"

TİKAV Yönetim Kurulu Üyesi ve Edinburgh Dükü Ödülü Ulusal Komite Başkan Yardımcısı Pelin Akın, Türkiye’de programın TİKAV aracılığıyla 1999’dan beri 12,000 gence ulaştığını söyledi. Akın sözlerine şöyle devam etti: 
"Amacımız 2020’ye kadar 20,000 gence ulaşmak. Dolayısıyla bütün okullarımızı, 14-24 arasındaki gençlerimizi davet ediyoruz. Darüşşafakka bizim için özel, çünkü bu programın her türlü yapılabileceğini gösteren bir okul. Program, öğrencilere kendilerini yönetme becerisi, zamanlarını doğru kullanmayı öğretmeyi ve sürdürülebilir becerileri hayata katmayı amaçlıyor. Eğitimcilerden uluslararası tanınırlığı olan, üniversitelere girerken ve iş bulurken fayda sağlayan bu programla ilgili gençleri cesaretlendirmelerini rica ediyoruz".

"En önemlisi, kendime güvenimi arttırdı"

Ödül liderlerinden Öykü Çetin, Darüşşafaka 2013 yılı mezunlarından ve Koç Üniversitesi Medya ve Görsel Sanatlar öğrencisi. Uluslararası gençlik ödüllerinde bronz ve gümüş dalını tamamlayan Çetin, dört yıl boyunca şan eğitimi aldığını söylerken, programın geleceğine büyük katkıda bulunduğunu söyledi ve ekledi: 
"Koç Üniversitesi Anadolu Bursiyerleri arasındayım ve Uluslararası Gençlik Ödülleri seçilme aşamasında çok yardımcı oldu. Kendi edinimlerim en önemlisi, bir çok şeyi deneyimlerdim, öğretme becerimi geliştirdim, daha da önemlisi daha kendine güvenen bir insan haline geldim."

Defne Hadiş de 9’uncu sınıf öğrencisi ve beş resim sergisi üzerinden çalışmış. "Bu hediye hem bizim okulu anımsatacak, hem de İngiltere’den bir şey bulacak diye düşündüm. Bizim için gerçekten büyük gurur kaynağıydı ziyaret. Programa katılmayı düşünüyorum çünkü programın hedefi bir anlamda çok yönlü olmak" diyen Hadiş sosyal sorumluluk projeleri ve sanatsal aktiviteler için programa başvurduğunu söyledi.

Darüşşafaka Müzesi’ni ziyaret ederek öğrencilerin rehberliğinde müzeyi gezen Ekselansları Prens Edward, ziyaretini tamamlayarak Darüşşafaka Eğitim Kurumları’ndan ayrıldı. Prens Edward’ın programı kapsamında ikinci durağı, Tarabya İngiliz Okulları olacak.